Referentie kaarten voor Macro scripts beschikbaar

Een van de terugkerende problemen bij het gebruik van LibreOffice als vervanging van andere kantoortoepassingen is de migratie van macro’s naar het LibreOffice BASIC-dialect en objecten. Hoewel de programmeertaal van LibreOffice BASIC bijna standaard is, hebben de objecten in een document verschillende namen, methoden en eigenschappen en is een bewerking van de macro in de meeste gevallen noodzakelijk om deze opnieuw werkend te maken wanneer ze uit een ander office pakket worden geïmporteerd.

Om het aantal bewerkingen te verminderen implementeerden LibreOffice-ontwikkelaars in het verleden een set instructies en functies in LibreOffice BASIC die zorgde voor compatibiliteit met macro’ s die geschreven waren in VBA (Visual Basic for Applications).
Eind 2017 zijn enkele statements en functies beschreven op de LibreOffice helppagina’s.

Maar dat is slechts een deel van het probleem. De API (Application Programming Interface) van LibreOffice is een gedetailleerde interface met toegang tot ontelbare eigenschappen, interfaces, services en methoden, wat het gebruik ervan een uitdaging maakt voor de incidentele macro-programmeurs, vaak niet bekend met objectgeoriënteerde programmering en complexe gegevens soorten.

Maar dankzij Jean François Nifenecker is er nu een reeks handige referentiekaarten beschikbaar voor de BASIC-programmeur. De kaarten hebben betrekking op:
– Integrated Development Environment (IDE),
– BASIC-taaloverzicht
– meest interessante objecten en trucs van Calc
– document- en toepassingsevents,
– runtime-bibliotheek
– dialoogvensters
– bestanden
– uitvoeringsparameters

De eerste vier kaarten zijn nu beschikbaar op de documentatie-website van LibreOffice in PDF en ODT format en er zullen er meer komen zodra ze van het Frans naar het Engels zijn vertaald. Download de PDF-versie en druk deze af op dik papier om snel toegang te hebben tot informatie waarvan u waarschijnlijk weet dat deze bestaat, maar u bent vergeten hoe u deze kunt toepassen.

2 gedachten over “Referentie kaarten voor Macro scripts beschikbaar

 • 12 augustus 2020 om 20:13
  Permalink

  Ik ben aan het zoeken naar een vervanger voor Excel 2010 en dank aan Libre Office Calc.
  Nu ben ik meer bezig met VBA en het schrijven van macro’s is belangrijk voor mij.
  Ik kwam de referentiekaarten tegen op internet, maar de belangrijkste – de runtime bibliotheek krijg ik niet geopend. De links kloppen niet – kaart 4 plaatje heeft geen link en de tekstverwijzing wijst naar kaart 5. Hier is niet erg zorgvuldig een pagina in elkaar gezet, waar je niets aan hebt.

  Dit valt wel vaak op bij opensource projecten
  1) het nivo van de documentatie is mij te hoog gegrepen als niet-linux gebruiker en
  2) de essentiële documentatie is slordig van opzet en wel ooit aan begonnen , maar nooit afgemaakt.
  Misschien toch maar bij windows en onveilige office blijven dan? Kan ik net zo goed office 2010 terugzetten.

  • 13 augustus 2020 om 19:03
   Permalink

   Beste Arno,

   Helaas is een project als LibreOffice afhankelijk van vrijwilligers die hun kennis willen delen door het schrijven van documentatie. Er is wel wat documentatie beschikbaar die het maken van Macro’s behandelen, hieronder een lijst van macro gerelateerde documentatie:

   OpenOffice.org Macros Explained
   In de Nederlandstalige Calc handleiding is een hoofdstuk opgenomen over Macro’s in Calc.
   Deze handleiding is uiteraard ook in het Engels verkrijgbaar.

   Ik hoop met dit summiere overzicht toch enigzins op de juiste weg te helpen.
   Overigens Wordt Calc steeds meer compatible met Excel Macro´s.
   mvg

Reacties zijn gesloten.