Referentie kaarten voor Macro scripts beschikbaar

Een van de terugkerende problemen bij het gebruik van LibreOffice als vervanging van andere kantoortoepassingen is de migratie van macro’s naar het LibreOffice BASIC-dialect en objecten. Hoewel de programmeertaal van LibreOffice BASIC bijna standaard is, hebben de objecten in een document verschillende namen, methoden en eigenschappen en is een bewerking van de macro in de meeste gevallen noodzakelijk om deze opnieuw werkend te maken wanneer ze uit een ander office pakket worden geïmporteerd.

Om het aantal bewerkingen te verminderen implementeerden LibreOffice-ontwikkelaars in het verleden een set instructies en functies in LibreOffice BASIC die zorgde voor compatibiliteit met macro’ s die geschreven waren in VBA (Visual Basic for Applications).
Eind 2017 zijn enkele statements en functies beschreven op de LibreOffice helppagina’s.

Maar dat is slechts een deel van het probleem. De API (Application Programming Interface) van LibreOffice is een gedetailleerde interface met toegang tot ontelbare eigenschappen, interfaces, services en methoden, wat het gebruik ervan een uitdaging maakt voor de incidentele macro-programmeurs, vaak niet bekend met objectgeoriënteerde programmering en complexe gegevens soorten.

Maar dankzij Jean François Nifenecker is er nu een reeks handige referentiekaarten beschikbaar voor de BASIC-programmeur. De kaarten hebben betrekking op:
– Integrated Development Environment (IDE),
– BASIC-taaloverzicht
– meest interessante objecten en trucs van Calc
– document- en toepassingsevents,
– runtime-bibliotheek
– dialoogvensters
– bestanden
– uitvoeringsparameters

De eerste vier kaarten zijn nu beschikbaar op de documentatie-website van LibreOffice in PDF en ODT format en er zullen er meer komen zodra ze van het Frans naar het Engels zijn vertaald. Download de PDF-versie en druk deze af op dik papier om snel toegang te hebben tot informatie waarvan u waarschijnlijk weet dat deze bestaat, maar u bent vergeten hoe u deze kunt toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.